Una breu reflexió sobre les primàries a Catalunya En Comú

Política

Catalunya en Comú acaba de celebrar eleccions primàries per escollir una llista amb la que negociar la integració posterior a la llista estatal de Unidos Podemos. A la vegada, Barcelona En Comú (que forma part de Catalunya en Comú) també farà unes primàries per escollir una llista amb la que negociar la integració posterior a la llista estatal de Unidos Podemos. En fi, una manera rocambolesca d’acabar col·locant (probablement) a dos homes com a únics representants a Europa de l’espai dels Comuns. Cap de les dues organitzacions pot presentar, per estatuts, una llista encapçalada per dos homes, però feta la llei, feta la trampa.

Més enllà d’aquesta bicefàlia testosterònica, el procés intern propi de Catalunya en Comú ha donat un resultat clar: Guanya el consens. La llista guanyadora ha aconseguit més del vuitanta per cent dels vots amb una candidatura calidoscòpica en la seva mirada de la Unió Europea. Eurocomunistes, ecosocialistes o municipalistes rebels que podrien haver presentat llistes diverses, enriquint el debat intern i deixant en mans de les bases el pes de cada mirada en la llista resultant. Però el consens previ s’ha tornat a imposar deixant les bases davant d’un procés descafeïnat al que han respost amb una participació, una vegada més, preocupant.

Ho escrivia Emmanuel Rodríguez (2016): “Primarias y consultas fueron, en efecto, legados del “participacionismo” del 15M, pero acabaron siendo poco más que un formalismo vacío en los nuevos partidos. Su función real consistió en servir como mecanismos de validación de liderazgos, que a la postre trataron de suprimir el conflicto inscrito en la construcción de las nuevas elites”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s