Blackburn Olympic: Working-Class Football

Esport

La FA Cup és la competició de futbol més antiga que encara es segueix disputant. La seva primera edició es va celebrar l’any 1872 i el seu primer guanyador, el Wanderers, estava format per alumnes o exalumnes de les elitistes Public Schools angleses. De fet, les 11 primeres edicions, entre 1872 i 1882, van ser guanyades per equips formats per membres d’aquestes ecoles on anaven els fills de l’alta burgesia industrial. Enfront dels victoriosos equips de les Schools, es formaren nombrosos equips entorn dels centres industrials d’arreu del país, que van passar a ser els equips de referència de la classe obrera britànica.

L’any 1883 el Blackburn Olympic, un d’aquells equips formats per treballadors, no era ni de bon tros el millor equip de la seva ciutat. El Blackburn Rovers havia arribat l’any anterior a la final de la FA Cup, després de fixar el capità dels Olympic, Joe Beverley, i iniciava l’any amb l’objectiu de ser el primer equip del nord del país en trencà l’hegemonia dels Public Teams del sud. La FA Cup 1883 s’iniciava amb els Rovers i els Old Etonians, actuals campions, com a clars favorits a repetir la final de l’any anterior. Els Etonians eren un equip temible: Campions al 1879 i 1882, també havien aconseguit arribar a la final l’any 1881.

El Blackburn Olympic inicià la temporada amb un nou entrenador-jugador, Jack Hunter, que apostava per un estil innovador acabat d’importar d’Escocia: el joc de combinació. Enfront de l’estil de les Public Schools, basat en el dribbling, els tackles i el scrimmage, que havia dominat el futbol anglès fins al moment, Hunter apostava per un joc més vistós, basat en la passada. Un estil que, però, no havia estat capaç de guanyar, fins al moment, cap vegada la FA Cup.

A la segona ronda de la FA Cup d’aquell 1883, el gran equip de la ciutat de Blackburn, el Rovers, queia sorprenentment mentre l’Olympic anava despatxant rivals amb golejades escandaloses: Accrington (6-3), Lower Darwen (8-1), Darwen Ramblers (8-0), Church (2-0) i Druids (4-1) fins a plantar-se a les semifinals del torneig. L’estil de Hunter havia funcionat fins al moment, però quedava el dubte de saber si podria derrotar un dels millors equips sorgit entorn de les Public Schools, l’Old Carthusians. Campió l’any 1881 els Carthusians eren els grans favorits en aquella semifinal jugada en camp neutral a Manchester. El 4-0 final enterrava tots els dubtes, el Blackburn Olympic era finalista de la FA Cup després de destrossar un dels millors equips del país i es disposava a viatjar fins a Londres per enfrontar-se a l’actual campió, nodrit per l’escola d’Eton.

El 31 de Març de 1883, vuit mil persones van anar fins al Kennington Oval de Londres per presenciar un dels enfrontaments més importants i antagònics de la història del futbol. L’estil individualista de l’elitista Old Etonians enfront de l’estil combinatiu dels treballadors del Blackburn Olympic. El partit començà amb un gol dels actuals campions, que feien valdre la seva experiència, però a l’inici del segon temps, l’Olympic aconseguí empatar gràcies a un gol d’Arthur Matthews. El partit arribà amb empat a un gol al final dels noranta minuts i s’hagué de jugar una prorroga. Llavors va aparèixer la figura de Jimmy Costley, treballador d’una fàbrica tèxtil de Blackburn, que canvià per sempre la història del futbol anglès. El gol de Costley va fer campió l’Olympic i va fer embogir Blackburn. Els campions foren rebut com autèntics herois i els pubs de la ciutat s’ompliren de treballadors que celebraven la primera victòria del futbol obrer.

Res tornà a ser igual al futbol anglès. Entre aquella primera victòria de la working-class i l’any 1914, cap equip que no representes la classe treballadora va aconseguí aixecar la Cup. 31 anys d’hegemonia que el Blackburn Olympic no va poder viure en la seva totalitat. El professionalisme començava a tiranitzar el futbol britànic i l’Olympic no va poder competir amb el poderos rival de la ciutat. La situació va desembocar en la desaparició del Blackburn Olympic sis anys més tard d’aquella tarda de finals de Març a Kennington. Va ser una història curta la de l’Olympic, una història de futbol de classe.

Blackburn_Olympic_1883Blackburn Olympic (1883)
Thomas Hacking 
James Ward 
Albert Warburton 
Thomas Gibson 
William Astley 
Jack Hunter 
Thomas Dewhurst 
Arthur Matthews 
George Wilson 
Jimmy Costley
John Yates

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s