Moció Assemblea Indignada del Masnou sobre Participació Ciutadana

Masnou, Participació

L’Assemblea indignada del Masnou vol manifestar en primer lloc el seu malestar per la falta de mecanismes de participació lliures que ens permetin presentar davant del poble la moció que a continuació serà llegida. No mantenim cap vincle ni simpatia especial envers el grup municipal del PSC, però l’actual Reglament Orgànic Municipal (ROM) no contempla cap altra possibilitat, realista per participar de la política municipal per aquelles persones o col·lectius que no estiguin representats en aquest Ple.

Moció de l’Assemblea Indignada del Masnou sobre els nou Reglament i el nou Pla de Participació Ciutadana.

A mesos vista de les eleccions municipals, des de l’Assemblea Indignada del Masnou hem vist les expectatives que la nostra entrada a la vida publica de la vila ha generat. Unes expectatives polítiques a les quals els membres de l’assemblea no podem defraudar i ens veiem compromesos. La nostra presencia avui en aquest Ple, malgrat formalment només sigui a través d’una moció, és la presència de tots els ciutadans i ciutadanes que en els darrers mesos han participat dels debats, lliures i oberts, que s’han portat a terme a les places del nostre poble i del nostre país.

Sostenim com a evident en si mateixa la següent afirmació: la participació ciutadana no es pot vertebrar d’esquenes al poble; i és aixi com creiem que es volen realitzar les reformes legislatives que s’abordaran en els propers mesos.

La metodologia amb la qual es vol elaborar el nou Pla i posterior Reglament de Participació Ciutadana reserva un paper merament consultiu a la ciutadania, deixant per a la classe política el paper actiu i vinculant.

Entenen que l’actual grau de participació ciutadana en la vida pública és responsabilitat, en major o menor mesura, de les actuacions dels diversos partits polítics. Per tant no els considerem legitimats per estructurar en solitari una resposta al greu problema que suposa la alienació del ciutadà respecte d’allò públic.

Aquesta Assembla ha treballat durant els darrers mesos noves formes de participació ciutadana de forma pràcticament monogràfica. El nostre és un moviment que té en aquest aspecte de la vida política la seva raó de ser. És per aquest motiu que ens veiem legitimats per proposar unes noves línies a partir de les qual elaborar el Pla i el Reglament de Participació ciutadana.

El nostre model parteix de l’experiència del poble Islandès, que a partir de la ruptura amb l’anterior règim polític s’està dotant d’unes noves normes de convivència elaborades directament per la ciutadania, deixant a la classe política el paper d’observador encarregat de donar sortida a les propostes ciutadanes. Som conscients que el cas Islandès no és extrapolable a qualsevol racó del món, però creiem que les experiències d’altres pobles sempre són aprofitades, més quan tractem un tema tant contemporani i del qual tenim tants pocs referents com en el camp de la Participació ciutadana.

La nostra proposta s’estructura en els següents punts:

1- La comissió encarregada de realitzar el Reglament i el Pla de participació ciutadana ha de ser una comissió integrada per persones representatives del teixit social de la Vila. Aquesta haurà de ser representativa a nivell generacional i sectorial, així com mantenir una proporció raonable d’homes i de dones.

2- Els candidats i les candidates a formar part d’aquesta comissió han de demostrar un cert recolzament popular. La manera de garantir aquest suport serà a partir de la recollida d’avals (signatures), a través d’una votació en el si de les diverses institucions populars existents al municipi (escoles, casals d’avis, comissions municipals etc…) o a partir d’una votació directa entre els diferents candidats.

3- S’ha de garantir la possibilitar de presentar candidatura a qualsevol ciutadà o ciutadana que ho desitgi.

4- Un cop creada la comissió s’ha de garantir el seguiment i participació de la resta del veïnat en el desenvolupaments de les diverses sessions a partir d’espais físics i virtuals .

5- El Ple municipal s’ha de comprometre a ratificar tot allò que aprovi la comissió, tot vetllant perquè respecti el marc legal vigent.

6- Tot allò que aprovi la comissió i ratifiqui el Ple municipal també s’haurà de ratificar a través d’una consulta popular. La data de la consulta haurà de coincidir amb una convocatòria electoral per tal de fomentar la participació i reduir els costos econòmics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s