Participar per legitimar o per transformar?

Masnou, Participació

El proper 21 de gener la ciutadania del Masnou ha estat cridada a participar. “Tenim un pla” ens diu l’Ajuntament… em permetreu que ho dubti…

L’ajuntament ens pren, un cop més, per idiotes i ens demana que participem (alguns n’estem farts) i donem idees per elaborar el nou pla de participació ciutadana. Que ha passat amb totes les propostes que molts ciutadans han realitzat anteriorment? Han aplicat alguna d’aquestes propostes? Per què aquesta vegada hauria de ser diferent?

Qui no hagi participat mai de la vida pública podrà pensar que val la pena participar d’aquesta pressa de pel que organitza l’Ajuntament. Els que estem farts de participar a diari, no només un o dos dies cada quatre anys, de la vida pública de la nostra vila sabem que el poder sempre es fa el sord… menys quan el que proposes està en concordança amb els seus dogmes, o quan allò que proposes pot ser manipulat, esmicolat, tergiversat fins a perdre tota l’essència.

La gent que porta reclamant participació des de fa una colla d’anys està molt clar el que demana, no calen tallers, ni mandangues per saber per on grinyola l’actual sistema polític. Hi ha experiències d’arreu que ens indiquen el camí, una altra cosa és que l’actual govern (i l’anterior) estigui per la labor d’imitar-les.

Audiències públiques obligatòries per certs temes (com pressupostos), regidors de barri amb contacte directe amb les agrupacions veïnals de la zona, consultes popular vinculants per temes rellevants, pressupostos participatius obligatoris d’un tant per cent (20%?) de cada regidoria (que la gent decideixi directament com gastar part dels seus impostos), possibilitat de presentar precs, preguntes i mocions per part de la ciutadania sense passar el filtre de la partitocracia, etc…

Aquestes són algunes de les propostes que propiciarien un canvi de paradigma en la relació administració/ciutadania, aquestes són les propostes que els polítics del nostre poble han escoltat mil i una vegades i que ara ens demanen que els anem a repetir un cop més, per tornar a fer-se els sords.

Hi ha dos tipus de participació: la que legitima i la que transforma. La que legitima només cal portar-la a terme de tant en tant, un 21 de gener o un 18 de juliol, la data és el de menys. La que transforma es practica a diari.

2 pensaments sobre “Participar per legitimar o per transformar?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s