La Festa Major i el regidor de participació

Masnou, Participació

Moltes eren les esperances que alguns havíem dipositat en la Festa Major 2012 tenint en compte el perfil del nou regidor de cultura. La seva anterior experiència com a membre actiu del moviment associatiu de la vila, temps en el que participava activament de  la Comissió de Festes,  feien pensar que per fi tindríem una festa major popular on el pes de les entitats i les persones participants seria cabdal. Davant la lamentable situació econòmica dels ajuntament cal estalviar recursos i fer sentir protagonista a les persones que desinteressadament dediquen el seu temps al poble semblava la millor manera de fer-ho.

Calia trencar amb aquella idea dels regidors de cultura que entenen la regidoria com un trampolí polític cap a l’alcaldia. Era necessari canviar de paradigma, transició que (a la seva manera) ja havia començat l’anterior regidora, passant d’una festa major dissenyada des  d’un despatx per polítics i tècnics, a una festa major feta des de baix, pensada i sentida pels membres de les entitats del poble que tenen el cul pelat d’organitzar aquest tipus d’actes.

Sembla, però, que Barcelona ha canviat més del que pensàvem aquell jove combatiu membre de les comissions dels anys vuitanta. Ja a la primera trobada dedicada a la festa major  un membre veterà li va demanar si hi havia la possibilitat de fer de la comissió un organisme autònom  amb capacitat de decisió, tal i com el regidor reivindicava anys enrere. La seva resposta va ser que “en aquests moments” no ho veia viable. El regidor sembla aquell comunista de l’acudit que ho va col·lectivitzant tot fins que toca fer-ho amb les bicicletes, llavors s’atura: “les bicicletes no! Que jo en tinc una”.

Aquest canvi de discurs es farà palès en el dibuix final de la festa, que serà com un sopar en el que el govern ja ha decidit el primer, el segon i les postres, mentre a les entitats només ens deixaran portar “un bon vi”. Sembla doncs que el regidor de cultura sap separar molt bé els diferents càrrecs que ocupa i sovint oblida que també és el regidor de participació ciutadana.

6 pensaments sobre “La Festa Major i el regidor de participació

 1. Sens dubte fa una feina deplorable, deixant que “les entitats de masnou” expulsin a d’altres entitats, casualment, també de masnou (com pot ser?), de la doble farsa de festa major: la vostra, i la seva, i sense motius reals. Algo a dir?

 2. Podries concretar una mica a que et refereixes? No recordo cap activitat on les entitats del poble “expulsin” altres entitats del poble.

  Un altre tema és quan una majoria decideix quelcom en una comissió de festes i la minoria no accepta el que s’ha decidit i decideix no participar d’alguna activitat. A mi m’ha passat més d’una vegada, però no m’he sentit expulsat, més aviat m’he sentit frustrat per la meva poca capacitat, en aquella situació, per convèncer els altres.

  De totes formes em pots dir a quina situació et refereixes? Aquest any veient el tarannà que prenia la comissió vaig decidir “autoexpulsar-me” i no hi vaig tant… Potser m’he perdut la situació a la que et refereixes.

  1. Bé, pel que sembla, no tenia guardat enlloc el teu correu, aixi que si et sembla bé, conversem informalment per aqui mateix i sota la nostra propia opinió, doncs, com molt segurament haurás deduït, sóc del Foc Nou (en Francesc, el cap d’agrupament), del cau, i no ens hem pronunciat oficialment (ni ho farem…) sobre el tema que t’explicaré…

   Degut a la regidoria de participació ciutadana, la nostra entitat no va rebre cap mail convocant-nos a les reunions per la preparació de la festa major. Ja et dic a partir d’ara que pequem de “parlar sense saber”, doncs tampoc hem rebut cap acta, es a dir, 0 mails.

   Pk? Pk malgrat haver actualitzat les dades ja fa 3 anys, varen seguir enviant els mails a gent totalment desvinculada de nosaltres, a correus eliminats…

   N’estic segur que recordaràs el malentés (doncs aixo considero que va ser) de l’any passat i tot el que va ocasionar: votacions prohibint la participació de la nostra entitat.

   Sembla que aquest any (sembla, dic, doncs com sempre ens hem enterat de pura casualitat…) s’ha repetit la maniobra. Aquest cop ens hem sentit ja atacats, pk ningu ha tingut la decència de ni tant sols parlar-nos. La “culpa”, doncs, la podem donar a la regidoria, o a qui sigui que envia els correus, o al ajuntament en general, pero que s’hagui decidit excluirnos casi casi “per les bones”, com ja he dit, ens ha molestat.

   Sé que l’hem cagat força cops, i que hem tingut comportaments “inestables” degut a que la majoria de responsables erem totalment nous en aixó, però en cap moment vam voler de deixar de participar i col·laborar amb la resta d’entitats. Tampoc enteníem la “fixació” que es tenia amb nosaltres… tampoc sé si es varen decidir “excluir” altres entitats (per motius similars, moltes caurien).

   Apart d’això, tambe se’ns ha deixat de banda en altres ocasions, fet que, vulguis o no, repercuteix en la part “sentimental” de la nostra tasca al poble: després de la segona “votació” (o el que sigui, es que realment no sabem que coi va passar… ningu, ningu, ningu ens ha dit res.) hem arribat a la conclusió de que no us agradem, amb el que directament respondrem amb total indiferència (que no menyspreu…)

   En resum, i disculpa’m per trencar la “pau” del teu blog. Personalment, crec que podeu tenir molta raó (no et voldria tampoc identificarte personalment amb un colectiu) i la teniu, però la denúncia de l’article m’ha cridat l’atenció, si el contraposo al tracte que el cau ha rebut.

   La pena es que, després d’això, ajuntament i entitats ens han tret les ganes de participar, doncs no soportariem 4 anys amb qui ens vol fora. Tammateix, et desitjo sort en aquesta selva que és l’entramat polític-social del masnou.

   Francesc del Arca (a títol personal).

   1. Hola Francesc,

    Cap problema en que utilitzis el blog per expressar el que vulguis. Hi ha un parell de coses que voldria puntualitzar.

    – Barrakades no té res a veure amb la festa de la nimfa d’aquest any. Ens hem desentès totalment, només quedo jo a títol personal que estic una mica per aportar l’experiència d’aquests dos anys a la gent jove que ha entrat. Però la gent que tira del carro actualment és nova.

    – La setmana passada l’Ajuntament ens va informar del tema aquest del vostre mail i el que es va decidir va ser que les entitats que pel que sigui no hagin vingut fins ara però vulguin participar vinguin el dimarts a les 19h que ens reunim a ca n’humet per xerrar sobre la nimfa. Per tant ningú tanca la porta ningú. Ara bé, si l’Ajuntament diu que estan totes les entitats convocades i no ho estan no podem fer res.

    Espero que cadascú pugui trobar el seu lloc.

    1. M’alegra que m’ho haguis comentat lo de barrakades, ara m’es mes facil d’entendre depen de quines coses de les quals ningú (ni la regidoria de participacio, doncs aki venia tota l’arrel del comentari) ens havia dit res…Voldria aclarir que tampoc us he volgut senyalar acusativament, simplement ens flipa la tranquilitat amb que les entitats (i les regidories) fan aquest tipus de votacions, i dos consecutius.

     M’alegra saber de que no teniu res a veure amb aquest assumpte, i no m’extranya gens que us n’hagueu desvinculat despres del que expliques. Per aixo et volia transmetre… ho tenim tots fotuts i entre les entitats volen punyals… Nosaltres creiem que l’unió feia la força, peró si no sentim nostra la lluita…

     Tammateix, ja us ho diran suposo a la propera reunió… la nostra decisió seguira sent la mateixa, no volem estar vinculats en un projecte que pinta llarg amb gent que no ens vol, siguin quins siguin: fot massa temps que notem cert menyspreu (o,si mes no, una indiferència que ens dol) de la resta d’entitats.. i millor no t’explico el que rebem, tret notables excepcions (tècniques anònimes), de les institucions…

     En fi, el nostre lloc es al Masnou, com el de totes les entitats actives d’aquest poble.
     Almenys ho hauria.
     Suposo ens veurem en algun moment o altre, si es que algú s’enrecorda de convocar-nos a les reunions.

     Fins llavors, i gràcies.

     Francesc

 3. Sergi, de fet ens coneixem, aixi que si et sembla bé et mailejo informalment. Disculpa si he trencat una mica el teu bloc, pero trobo a faltar coses, a vegades…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s