Tancament de l’Escola de Música Municipal: qüestió de diners o de voluntat política?

Educació, Masnou

Segons ens informa l’Assemblea Indigna del Masnou (a la web municipal no hi trobem res…) ahir l’Ajuntament va comunicar la seva ferma decisió de tancar l’escola de música. Aquesta decisió es va argumentar tenint en compte criteris econòmics, doncs segons la regidora d’ensenyament “el model econòmic actual es insostenible” per l’Ajuntament.

Les famílies van mostrar el seu rebuig a aquesta mesura sobretot perquè no s’havien buscat solucions conjuntes, com per exemple l’autogestió del servei per part de les famílies o l’augment de quotes que permetrien com a mínim mantenir aquest servei educatiu.

Com deia els motius exposats van ser únicament econòmics. En un primer moment el govern va intentar fer passar gat per llebre a les famílies explicant que s’havien de contabilitzar com a despeses de l’escola la neteja o la llum del centre educatiu on es porta a terme el servei. Això va emprenyar, amb raó, les famílies doncs és evident que el centre educatiu en qüestió es neteja igual amb escola de música o sense. Un cop superada aquesta situació inicial plantejada pel govern, es va arribar a la conclusió que la diferència entre el que costa l’escola i el que ingressa l’ajuntament (quotes + subvencions) és d’uns 10.000€ anuals.

Arribats a aquest punt, d’on podem treure 10.000€ per salvar l’escola de música?

 • El cost total de les remuneracions dels regidors i els òrgans de govern és de 475.362,88€. Rebaixant un 2% aquestes retribucions podríem salvar l’escola.
 • Les despeses de funcionament dels grups municipals pugen 33.000€. Alguna cosa podríem treure d’aquesta partida…
 • El serveis de dinamització de Ca n’Humet, que en aquest moments no s’està prestant, costa uns 18.000€. Aquests diners es podrien estalviar si s’acceptés la proposta d’autogestió que les entitats estan reclamant des de fa anys.
 • La regidoria de cultura té assignada una despesa per activitats de música, dansa, teatre, esbarjo i festes populars de 195.000€. Amb un 5% menys podríem salvar l’escola.
 • Publicacions, revistes, butlletins i altres sumen un total de 42.698€ de despesa. Ens ho podem permetre quan tanquem serveis educatius? Podria sobreviure el Masnou si “només” gastéssim 30.000€ en aquests conceptes? Segur que si.

Aquestes són només algunes alternatives possibles a les que qualsevol persona normal i corrent pot arribar donant un cop d’ull al pressupost per a l’any 2012.

Podem discutir de quin lloc, dels plantejats en aquest escrit o d’altres, traiem els diners, però sembla evident que si només són 10.000€ el que separa l’escola de música de la seva viabilitat econòmica la decisió de tancar-la està totalment injustificada.

El següent capítol de l’escomesa antisocial d’un govern del que, no oblidem, forma part Esquerra Republicana de Catalunya,  es produirà avui a les sis de la tarda a l’escola bressol La Barqueta, quan el govern anunciarà a les famílies una nova pujada de les quotes pel proper curs. Només espero que aquesta tarda l’alcalde doni la cara i no envií una regidora “en pràctiques” acompanyada del regidor de Manteniment…

29 pensaments sobre “Tancament de l’Escola de Música Municipal: qüestió de diners o de voluntat política?

 1. Un escrit perfecte.
  Que et donguin el sou de la Regidora a tú, i El Masnou sortirà guanyant segur!
  Ningú podrà dir que no s´han aportat idees…
  Estàs mal aprofitat, fa temps que ho penso.
  Una abraçada!
  Sandra.

  1. Gràcies Sandra però no tinc prou formació per ser regidor de res, potser podria ser-ho de participació ciutadana doncs tinc prou formació per contractar una empresa externa que em faci tota la feina… Governar és difícil i cal molta vocació de servei públic, el problema és que molts es fiquen en política sense formació ni vocació, i així estem…

 2. Gràcies per la crònica. No conec aquesta senyora però tot apunta a un fracàs educatiu solemne. No entenc com ocupa aquest càrrec.
  Aprofito per donar el suport als mestres de l’escola, que han fet una feina excel·lent amb uns mitjans agafats per pinces. Esperem que la senyora faci números, s’ho repensi i comenci a actuar com a regidora d’educació enlloc de fer de modista de pa sucat amb oli.

  JM

  1. És una decisió del govern, no de la regidora. Ni ara Judit Rolan, ni abans Màxim Fàbregas, pot decidir un regidor/a tancar un servei de forma unilateral. Si el govern no hi està d’acord el servei es manté.

 3. Molt bé l’escrit, estic convençuda que amb el que vaig veure i sentir a la reunió l’energia i les idees no ens les acabaran!

 4. Crec que l’escrit recull de manera correcta el que va succeir a la reunió i una part del problema que hem d’afrontar. En realitat, ens trobem davant d’un govern que ha aprovat un pressupost, fa menys de tres mesos, en el qual es contemplava una partida per a l’Escola Municipal de Música i que ara, amb l’argument que no pot suportar el dèficit que provocaria en el pressupost municipal la disminució de les aportacions de la Generalitat a les escoles bressol municipal, decideix “liquidar” l’EMUMM. Per justificar la seva decisió, aporta unes dades econòmiques que ni ells mateixos es creuen, amb l’únic objectiu d’inflar el dèficit del servei. Són els mateixos que, en el mes de juny de 2009, quan el Ple va aprovar per unanimitat la creació de l’EMUMM, en les seves intervencions per explicar el seu vot, tal i com es recull a l’acta corresponent deien:
  CiU: “A més a més, aprofitaria per dir-los que, si us plau, que no els passi com a Malgrat, que després d’un any ara sembla que està perillant i que s’aguanta per un fil, que aguantin, perquè ja sabem que una escola de música sempre és deficitària, però és un servei per a la població i, per tant, s’ha de tirar endavant”
  ERC: “…al nostre programa electoral de les passades eleccions municipals teníem com un dels punts més forts la creació d’una escola de música municipal”
  Avui, CiU i ERC opten per tancar-la, argumentant el dèficit que representa el servei per a les arques municipals, mentre que el pressupost de l’Ajuntament d’enguany destina 62.000 € a despeses de teatre, música i dansa, 8.000 € a altres activitats d’arts visuals i 12.200 € a altres despeses de promoció cultural.
  Està clar que és d’aquestes partides, o d’algunes altres partides del pressupost com ara les que s’esmenten al post, de on han de sortir els diners no només per fer front al dèficit real del servei sinó també per a la seva consolidació i per al desenvolupament del projecte
  Cal una forta reacció popular, de tota la ciutadania del Masnou, per intentar aturar aquesta decisió que va en la línia de les retallades en Ensenyament impulsades pel govern de CiU a la Generalitat de Catalunya i que tenen com a únic objectiu no la reducció del dèficit públic sinó el desprestigi i el desmantellament dels serveis públics.

  1. Per consolidar el projecte cal una implicació real de la regidoria de cultura, per raons obvies, i aquesta implicació no hi és ara, ni tampoc amb el govern anterior. Cal autocrítica de la feina feta, amb el model actual l’escola no té futur a llarg termini. La precarietat laboral amb la que s’ha sostingut l’escola no és acceptable i per tant cal una aposta clara o sinó lo únic que s’aconseguirà serà mantenir el servei un parell de cursos més.

   1. Lamento discrepar cordialment amb aquest darrer comentari. En primer lloc, l’EMUMM depèn directament de la regidoria d’Ensenyament, com en l’anterior mandat depenia de la regidoria d’Educació i, per tant, perquè el projecte es consolidi, no cal una implicació de la regidoria de cultura sinó del govern en el seu conjunt, com abans s’afirmava. En quant a que la implicació no va existir en el govern anterior només vull recordar que l’EMUMM es va crear l’any 2009, justament durant el mandat del govern anterior i que, la dedicació del seu professorat, el treball dels tècnics d’ensenyament i la implicació de la regidoria han aconseguit que, en no arriba a tres cursos, la matrícula hagi passat dels 40 alumnes inicials als 89 matriculats actualment. També ha de quedar clar que com a servei, l’EMUMM serà sempre deficitària, i ho serà encara més si la Generalitat no contribueix econòmicament. A la vegada, nosaltres entenem que, tant l’EMUMM com les escoles bressol municipals formen i han de formar part de l’oferta educativa pública del municipi i que, per tant, el seu manteniment ha de ser una prioritat per a qualsevol govern que es preocupi realment per millorar la formació de la seva ciutadania. En aquest sentit, ICV-EUiA continua mantenint amb l’EMUMM el mateix compromís que va permetre la seva creació i, per tant, també reivindica una aposta clara del conjunt del consistori pel manteniment de l’EMUMM, amb els mateixos plantejaments educatius que han imperat des de la seva creació: una escola de música per a tothom, des dels 3 fins als 99, i amb quotes que la facin accessible a tota la ciutadania

    1. Una escola de música pot ser un projecte que comenci la regidoria d’educació però cal la implicació de la regidoria de cultura. Com, per exemple, una formació per joves que impulsi educació cal que tingui el implicació de la regidoria de joventut. Per molt que el recolzi tot el govern un projecte cal que tingui la implicació d’aquelles regidories que hi estan directament relacionades.

 5. No soc sospitós de formar part del club de fans de la senyora Rolán, però sembla evident que el govern ha trobat en la seva inoperància l’excusa perfecta per fer-la cap de turc de totes les decisions polèmiques.
  O és que ella sola va decidir que l’activitat de les entitats a Ca n’Humet es reduís al mínim? Era un projecte de partit, de govern, que ella executa, mentre els altres (alcalde, Oliveras etc…) fan cara de no entendre res, però en realitat la decisió és d’ells dos.
  Amb l’escola de música passa el mateix. Algú es creu que la tanca la senyora Rolán? Clar que no, la tanca el govern i tothom n’està al cas, però ara apareixerà el de sempre com el gran salvador de la mala gestió de la regidora interina d’ensenyament.
  La culpa del tancament de l’escola de música és l’alcalde en primer lloc i el coordinador polític de l’àrea, Jaume Oliveras, en segon lloc. La regidora només “prem el gallet”. Portava dues setmanes de vacances quan es va prendre la decisió, ella va baixar del vaixell i li van dir, “signa aquí nena”.
  Qui cregui que un servei com aquest el pot tancar una regidora per la seva cara bonica va molt equivocat. Així que forà bo que deixéssim les campanyes contra persones i comencem a entendre que el govern és un òrgan col·legiat on tots són corresponsables de les decisions, l’alcalde el primer.

  1. Sergi,

   Estoy totalmente de acuerdo contigo, no sólo en lo que explicas en el post, sino en cuanto a quien tiene la responsabilidad de las decisiones que se toman en el ayuntamiento.

   Yo personalmente soy de la opinión que a la regidora el puesto le queda grande, no creo que tenga ni la aptitud, ni la actitud para desempeñar ese trabajo, pero sinceramente me parece increíble la forma en la que Jaume Oliveras toma el papel de salvador del pueblo, cuando él es tan responsable como cualquier otro miembro del gobierno de las decisiones que se toman. Incluso diría que decisiones como el cierre de la escuela de música o la subida desmesurada que tendrán que soportar los padres de las guarderías municipales, me resultan propias de una política de un partido como CIU, pero no de uno que aparentemente es de izquierdas, como es Esquerra.

   Además añadiría, si tan mala le parece la gestión de la regidora, como para tener que convocar él mismo una reunión con los afectados, cuando no es su regiduría, por que no pide abiertamente la dimisión de la regidora?

   Este “corre ve y dile” me parece una falta de respeto hacia la inteligencia de los ciudadanos!

   1. Estic d’acord amb tu Sonia. Suposo que és més fàcil “ser rey en el reino de los ciegos…” i per tant ja va bé que segueixi la senyora Rolan, com a mínim un temps.

 6. La cultura és el futur, és imprescindible, no es poden permetre que passin aquestes coses. Una escola de música requereix molt d’esforç i treball a base de cursos i cursos i el benefici sempre és formatiu i no econòmic. És evident que cal controlar les despeses però el problema apareix quan se n’esperen beneficis econòmics. Els polítics s’omplen la boca del que els convé quan els convé siguin del partit que siguin, és la seva manera de funcionar. Per desgràcia poden decidir sobre coses de les quals no en tenen ni idea i prioritzen segons els seus gustos personals i no sobre el que més convé a la població. Si pares i professors aneu units amb ganes de salvar l’Escola segur que ho aconseguiu!! Molts ànims!!

 7. Ja era hora que algu parles alt i clar. No hi ha dret que els qui manen hagin oblidat del tot que l’esser huma necessita que li cuidin l’anima…a mi el que de veritat em preocupa a El Masnou es aixo.

 8. A Sant Pere de Vilamajor va passar una cosa semblant i ho vam arreglar muntant una associació cultural. Es va fer una associació que va signar un conveni amb l’ajuntament. En aquest conveni s’establia que amb una aportació de l’ajuntament -dinerons i el local- l’associació es feia responsable de tenir una escola de música i col.laborar, a més, organitzant concerts, tallers, trobades musicals etc etc. L’associació va ser qui va contractar una empresa perquè aquesta fos la responsable de l’ensenyament musical. Totes les quotes dels pares van directament a l’empresa i part de la subvenció també. Aquest model permet espavilar-se per tenir diners extres (concerts, empreses, micro-mecenatge, casal d’estiu,….) i al final els números quadren.

  Si voleu podem parlar de la nostra experiència que ha funcionat força bé els darrers dos anys. (carlesblanch66@gmail.com)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s